Fed zadržao kamatu na dosadašnjem nivou

Federalne rezerve Amerike danas su,kako se i očekivalo,odlučile da svoju ključnu kamatu ostave na dosadašnjem nivou od 5,25 do 5,50 odsto.

Poslednji put Fed je smanjio svoju kamatu jula 2023.godine, za 0,25 baznih poena.

Godišnja inflacija u junu je u SAD bila 3 odsto.

U martu 2022.godine ključna kamata Feda iznosila je samo 0,25 odsto.

Očekuje se da Fed svoju kamatu smanji na zasedanju u septembru.

Odbor direktora Američkih federalnih rezervi svoju odluku je argumentovano činjenicom da kretanja u ključnim za odluku oblastima zaposlenosti i inflacije idu u dobrom pravcu, ali još ne daju razloga za uverenje da se inflacija sigurno kreće u pravcu cilja od 2 odsto.

„Najnoviji pokazatelji govore da ekonomska aktivnost jača solidnim tempom.Rast broja radnih mesta je umeren,a stopa nezaposlenosti je porasla,ali je ostala niska.Poslednjih meseci bilo je daljeg napretka u pravcu inflacionog cilja od 2 odsto .Odbor teži postizanju maksimalne zaposlenosti i inflacije od 2 odsto na duži rok“, navodi se u saopštenju Fed.

Odbor je ocenio da se rizici dostizanja njegovih ciljeva u zaposlenosti i stopi inflacije kreću ka boljoj ravnoteži,ali su ekonomski izgledi neizvesni i Odbor je oprezan kad su u pitanju rizici kod obe strane pokazatelja koje prati.

Zato je odlučio da postizanje svojih ciljeva (maksimalna zaposlenost i stopa inflacije od 2 odsto ) podrži zadržavajući svoju ključnu kamatnu stopu na 5,25-5,50 odsto .

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com