Finansijska kriza udarila i na teroriste

Prihodi Islamske države u poslednjih nekoliko meseci su i više nego prepolovljeni, pokazali su podaci do kojih su došle američke obaveštajne službe.

ISIS

Nije moguće tačno utvrditi koliko trenutno iznose prihodi ove terorističke organizacije, ali se, nakon brojnih poraza koje je Islamska država pretrpela u Iraku i Siriji, radi o daleko manjoj sumi od 80 miliona dolara, koliko je Islamska država prihodovala na mesečnom nivou krajem 2015. godine.

Još početkom ove godine zapadni mediji su izvestili da je Islamska država zbog finansijske krize, tada uglavnom zbog umanjenih prihoda od nelegalne prodaje nafte, svojim stranim borcima prepolovila plate. Takođe, postoje informacije i da je Islamska država prestala da isplaćuje takozvane nadoknade za smrt boraca njihovim porodicama, a spekuliše se i o povećanju poreza na teritorijama koje ta teroristička organizacija i dalje kontroliše.

Kriza, kada je Islamska država u pitanju, ne završava se samo na finansijama i izgubljenim teritorijama u Iraku i Siriji. Poslednje procene govore i da je trenutan broj boraca kojim Islamska država komanduje spao na „tek“ 15.000. To je najmanji broj boraca Islamske države otkako su strane obaveštajne službe počele da prate ovu terorističku organizaciju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com