Fiskalni savet: Opasno precenjivanje odličnih rezultata

Fiskalni savet Republike Srbije danas je ocenio da su ove godine postignuti rezultati u smanjivanju deficita opšte države odlični, ali je širenje uverenja da su time rešeni svi problemi domaćih javnih finansija – opasno.

fiskalni savet

U svom saopštenju Savet navodi da će deficit opšte države u 2016. godini iznositi 2 odsto BDP-a i biće upola manji nego što je bilo planirano budžetom za ovu godinu.

Snažno smanjenje deficita, navodi se u saopštenju, omogućuje i blagi zaokret rastuće putanje javnog duga već u 2016. godini – godinu dana ranije u odnosu na prvobitni cilj.

Fiskalni savet upozorava da je „ovo i dalje visok fiskalni deficit zbog čega je prekomerno fiskalno popuštanje problematično i opasno“.

„Odličan fiskalni rezultat u 2016. godini nije postignut smanjenjem javnih rashoda do nivoa koji odgovara snazi domaće privrede (iako je to bilo planirano) već je pre svega ostvaren iznenađujuće velikom naplatom javnih prihoda – čija održivost nije sasvim izvesna. Smatramo da je veoma opasno to što se u delu šire, pa i stručne javnosti stvara mišljenje da su snažnim smanjenjem fiskalnog deficita rešeni svi hronični problemi domaćih javnih finansija“, navodi se u saopštenju Fiskalnog saveta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com