Fortenova vraća milijardu evra pozajmicom kod istog kreditora

Fortenova grupa je saopštila da se 98 odsto njenih deonicara, koji su prisustvovali Skupštini grupe, saglasilo da se milijarda i 50 miliona evra duga, koji najesen dospeva refinansira uzimanjem novog kredita na rok do 29.novembra 2024.godine kod istog kreditora HPS Investment Partners.

Grupa takodje podseća da je HSP Investment Partners vodeći deoničar Fortenove koji nije pod sankcijama.

Pokušaji drugih načina refinansiranja duga nisu uspeli (banke, tržište obveznica) zašta  Fortenova okrivljuje postojanje deoničara, koji su pod sankcijama, a čijeg suvlasništva nije uspela  da se oslobodi.

Misli se na pojedinačno najvećeg deoničara rusku Sberbanku.

Grupa Fortenova tvrdi da je kredit za refinansiranje dobila pod istim uslovima pod kojim je dobila kredit, koji dospeva, sem što će kao obezbedjenje, zbog suvlasnika pod sankcijama, morati da izda obveznicu u visini 6,75 odsto  iznosa kredita (Original Issue Discount).

Grupa je takodje saopštila da je Sud u Amsterdamu po treći put odbio zahteve SBK Art, firme preko koje Sberbank kontroliše vlasništvo u Fortenovi, i Saifa Alketbija biznismena iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kome je Sberbank pokušala da proda svoj udeo. Pošto je Sberbanka objavila prodaju SBK Art Alketbiju za 400 miliona dolara, toj su firmi uvedene evropske sankcije i oduzeto joj pravo glasa i prisustvovanja skupštini akcionara.

Fortenova je nastala od bivšeg Agrokora.

U saopštenju Fortenova Grupe se navodi da  je Sud u Amsterdamu zaključio da su   firma SBK Art i Saif Alketbi u suštini imali za cilj da se zaustavi proces prodaje Fortenova Group MidCo B.V i da diktiraju tok tog procesa uprkos tome što je SBK Art sankcionisana strana bez prava glasa.

Sud je potvrdio svoje ranije odluke, kojima se odbija zahtev SBK Art da se zabrani sazivanje skupštine akcionara sa potvrdom o vlasništvu i potvrdjuje odluka o zabrani korišćenja prava glasa firmi SBK Art u toj skupštini, bilo direktno bilo indirektno.

Sud je dalje zaključio, prenosi na svom sajtu Fortenova Group, da Fortenova ima legitimni interes da proda Fortenova Group MidCo B.V kako bi „obezbedila održivost finansiranja Fortenova Group koje je ugroženo učešćem sankcionisanih strana u vlasničkoj strukturi“.

Sud je zaključio da je u procesu ispitivanja interesivanja za tu  kupovinu adekvatno zaštićen interes svih akcionara, da SBK Art dobija sve informacije na koje ima pravo, a da Saif Alketbi nije priznati vlasnik akcija te na pristup informacijama nema pravo.

Sberbanka je postala pojedinačno najveći akcionar Fortenova Group po osnovu duga od milijardu dolara.

Bila je za Hrvatsku nepoželjan vlasnik i pre sankcija, ali prodaja njenog udela poželjnom vlasniku (penzionim fondovima madjarsko – američkom Indotek i nemačkom Allianz ZB) nije uspela zbog odustajanja Allianz.

Nedavno je veliku buru u Hrvatskoj izazvalo pisanje Fajnenšel tajms da su predstavnici hrvatske vlade čak pretili rukovodiocima osiguravajuće kompanije Allianz zbog odustajanja njenog penzionog fonda u Hrvatskoj.

Allianz je tada objasnila da je njen penzioni fond  od kupovine odustao zato što je „profil rizika i povrata bio potpuno neprimeren za penzionere i zato što je finansijska struktura predstavljala potencijalne rizike kršenja propisa, koje je smatrao neprihvatljivim“

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com