Francuski sindikati: Eduard Filip potajno podiže starosnu granicu za penzionisanje

Maskiranje odlaganjem ne pomaže: bodovni penzijski sistem, koji je u sredu predstavio francuski premijer Eduard Filip, nepravedan je i prikriveno podiže starosnu granicu za odlazak u penziju na 64 godine, zaključili su svi francuski sindikati u jedinstvu kakvo odavno nije zabeleženo.

Sindikalni rukovodioci su pozvali na potpunu mobilizaciju protiv penzijske reforme 17. decembra.

Francuski premijer Eduard Filip je za francuske medije izjavio da nije spreman na odustajanje od reforme, ali je spreman na razgovore o reformi. On je pozvao sindikate da oni predlože put stizanja do uravnoteženog penzijskog sistema.

Francuski premijer je u sredu predložio jedinstveni bodovni penzijski sistem za sve Francuze, kakav već ima Švedska.

Bodovima bi se izražavao svaki sat rada u toku radnog veka, a vrednost boda bi svake godine, u skladu sa ekonomskim prilikama, utvrdjivali socijalni partneri pod kontrolom parlamenta. S tim što će u penzijskom zakonu stajati, obećao je Filip, da vrednost boda ne može biti smanjivana nego će se povećavati u skladu sa rastom plata, a ne inflacije.

Predlog penzijske reforme biće pred francuskom vladom 22. januara, a parlament će o njoj diskutovati krajem februara.

Zakon o novom penzijskom sistemu trebalo bi da stupi na snagu 1. januara 2022. godine, a u potpunosti po njemu će u penziju otići generacija rodjena 2004. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com