Francuski zakon o penzijama usvojen bez glasanja u parlamentu

Francuski premijer Eduard Filip obustavio je diskusiju o novom francuskom zakonu o univerzalnom penzijskom sistemu tako što je aktivirao član 49 alineja 3 Ustava Francuske.

Aktiviranje tog člana znači da francuska vlada preuzima odgovornost i zakon se usvaja bez glasanja u parlamentu, u kome je na njega podneto 41.000 amandmana.

Kako izveštava list Mond, odlukom vlade bili su zatečeni i poslanici vladajuće stranke Republika u pokretu.

Ova ustavna prečica za usvajanje zakona može da se koristi samo jednom tokom jednog parlamentarnog zasedanja.

Iskoristio je  jula 2016. godine tadašnji premijer Manuel Vals da bi bio usvojen Zakon o radu Francuske. Ali autor toga zakona bio je tadašnji ministar ekonomije i sadašnji feancuske predsednik Emanuel Makron. Važna tačka spora bio je rad nedeljom i njegovo plaćanje.

U roku od 24 sata od objave aktiviranja tog, inače politički spornog člana, 10% poslanika može da predloži njegovo stopiranje.

Ukoliko se većina poslanika u francuskom parlamentu s predlogom za stopiranje složi, zakon nije usvojen, ali je Vlada – pala.

Povodom aktiviranja člana 49.3 za usvajanje zakona o univerzalnom penzijskom sistemu, dve poslaničke grupe su podnele predlog za suspenziju.Parlament o tim predlozima mora glasati najkasnije za 48 sati od podnošenja.

Član 49.3 Ustava aktiviran je dosad 90-tak  puta. Njegova upotreba nijednom nije stopirana.Tako da se ni sad ne očekuje da vladina većina podrži predlog opozicije za stopiranje aktiviranja  člana 49.3

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com