Gradjani mogu sami sebi da zabrane uzimanje kredita

Od 1.marta 2025.godine gradjani Rusije će moći sami sebi da upišu zabranu uzimanja potrošačkih kredita i zajmova kod banaka i drugih finansijskih institucija.

Prema Zakonu, koji je usvojila Državna duma, ta će zabrana, kako prenosi RIA Novosti, biti upisana u nadležnim biroima za kreditnu istoriju i banke će, pre odobravanja kredita, morati kod svih tih biroa da provere da li samozabrana postoji.

Samozabrana se u kratkom roku može skinuti po takodje zakonom predvidjeno proceduri identifikacije korisnika Svaki gradjanin Rusije moći će besplatno da da izjavu o samozabrana podizanja kredita i zajmova koliko želi puta, kao i da tu zabranu skine.

Samozabrana se neće odnositi na hipotekarne kredite, kredite za kupovinu auta i obrazovne zajmove uz podršku države.

Razlog za donošenje zakona je ogromna aktivnost prevaranata u Rusiji, koji kradjom ličnih podataka podižu kredite na ime osoba, koje o tome pojma nemaju.

Tako je, prema podacima nadležnih ruskih institucija, tokom prvih 9 meseci 2023.godine sajber – prevarantima uspelo da opljačkaju 11,8 milijardi rubalja ili 16 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com