Hoće li banke kaznenu kamatu prebaciti na klijente?

U zasad bezuspešnim pokušajima da evropskoj privredi da poleta, Evropska centralna banka (ECB), izmedju ostalog, kažnjava banke kamatom od 0,4% (odnosno negativnom kamatom od minus 0,4%) ukoliko novac drže kod nje deponovan umesto da ga plasiraju.

Samo nemački bankarski sektor kaznena kamata ECB koštala je 2,3 milijarde evra godišnje, piše portal boerse-online.

Banke dosad, čuvajući svoj imidž i konkurentnost, nisu ovaj trošak prebacivale na klijente, tvrdi taj portal.

Ni Bundesbanka ni nemačke poslovne banke nisu oduševljene labavom monetarnom politikom Marija Dragija, šefa Evropske centralne banke, a sasvim neevropska evropska kadrovska kombinatorika na njegovo mesto u oktobru neće dovesti Jensa Vajdmana, šefa Bundesbanke, nego Kristin Lagard, koja će, izvesno je, politiku jeftinog novca nastaviti.

Sa velikom vetovatnoćom očekuje se da Evropska centralna banka na svom sastanku 12. septembra ovu kaznenu politiku prema bankama još pooštri i njihove depozite na njenim računima okamati sa minus 0,5%.

Ako se to desi, trošak nemačkog bankarskog sektora će, po tom osnovu, porasti na 2,9 milijarde evra, prenosi boerse-online računicu sektorskih udruženja. Trošak naročito teško pada štedionicama i pokrajinskim bankama.

U Nemačkoj nije zakonom dozvoljeno da banka klijentu na njegov depozit obračunava negativnu kamatnu stopu, pa štedionice već emituju zahtev da se zakon izmeni.

Inače će banke podići svoje provizije. Boerse-online citira podatke iz analize finansijskog portala Biallo, iz koje proizilazi da klijenti u Nemačkoj već plaćaju 4 milijarde evra na žiro račune, a broj banaka, koje ne naplaćuju proviziju za vodjenje tekućih računa sveo se na tek nekoliko.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com