Hoće li bankrotirati : Rusija uplatila prispeli dug u dolarima

Ministarstvo finansija Rusije objavilo je na svom sajtu  da je 14.marta inostranoj banci korespondentu – Citibank N.A, London Branch, prebacilo iznos od 117,2 miliona dolara, u dolarima, po osnovu 15.marta prispelog  kuponskog duga po evroobveznicama čiji je rok gašenja 2023.godina.

O rezultatima prebacivanja sredstava agentu plaćanja po evroobveznicama, Rusija će informisati dodatno.

Kako objašnjava list Komersant, Ministarstvo finansija Rusije računa na deblokiranje ruskih sredstava u okviru odobrenja koje je dalo Ministarstvo finansija SAD, a kojim se investitorima odobrava da do 25.maja primaju prispeli dug po državnim evroobveznicama Rusije.

Zapadne zemlje su sankcijama zamrzle 300 milijardi dolara ruskih deviznih rezervi, što je oko polovine njihovog ukupnog iznosa.

Ministarstvo finansija Rusije ranije je saopštilo da će, u slučaju da se Rusija onemogući da svoj dug servisira u valuti, to učiniti u rubljama.

Poslednjih dana medjunarodne finansijske organizacije razmatraju verovatnoću da Rusija dospe u situaciju da ne može da plati prispeli dug.

Rejting agencija Fitch je saopštila da će isplatu dolarskog duga rubljama smatrati državnom defoltom.

„U skladu s kriterijumima suverenog rejtinga agencije Fitch Ratings isplata u nacionalnoj valuti kupona po dolarskim  evroobveznicama Rusije, čije gašenje dospeva 16.marta, po isteku 30 dana smatraće se državnim defoltom“, saopštio je Fitch uz objašnjenje da će u tom slučaju rejting defolta emitenta biti spušten sa B na C.

Nivo kreditnog rejtinga C znači da je emitent još u stanju da servisira svoj dug, ali se defolt smatra neizbežnim.

Ukoliko Rusija svoj prispeli dug ne plati ni u pomenutih 30 dana, rejting defolta emitenta biće spušten na  D ili nivo „ograničenog defolta“.

Fitch je već snizio dugoročni rejting 31 ruske banke sa B na CC, a rejting otpornosti bankarskog sistema na CCC –

Posle 24.februara 2022.godine, kad je počela ruska intervencija u Ukrajini, Zapad predvodjen SAD, Evropskom unijom i Velikom Brutanijom  u više je krugova  stavio rusku ekonomiju  pod gotovo kompletne sankcije.

Sankcijama je najpre pogodjen finansijski sektor.

SAD su zabranile američkim fizičkim i pravnim licima operacije sa Centralnom bankom Rusije, Fondom nacionalnog blagostanja i Ministarstvom finansija.

Vašington je takodje odlučio da Rusiji prekinu isporuke dolarskih banknota.

I Evropska unija je zabranila da se prodaju, isporučuju, predaju ili izvoze u Rusiju banknote evra.

Evropska unija je zabranila kupovinu i prodaju finansijskih instrumenata nominovanih u evro, a u interesu ruskih fizičkih i pravnih lica. Evropskim bankama je zabranjeno da uzimaju depozite ruskih gradjana ili ruskih pravnih lica veće od 100 000 evra na jednu kreditnu organizaciju.

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com