Hoće li centralne banke kupovati akcije firmi?

0no što se pre samo šest nedelja nije dalo ni zamisliti, sada je predmet svakodnevnih razgovora berzanskih poslenika: koliko duboko bi trebalo da padnu berze, pa da Federalne rezerve Amerike dobiju dozvolu Kongresa da ulete tamo gde se do juče smatralo da im nikako nije mesto, u tržište akcija?

To bi Fedu bilo prvi put u istoriji, ali američka centralna banka ne bi bila pionir u tome poslu. Daleko je u tome isprednjačila Bank of Japan i njen inovativni guverner Haruhiko Kuroda, od čije se nacionalizacije japanske ekonomije, prema mišljenju kritičara, i sam Leonid Brežnjev prevrće u grobu!

Prema proslogodišnjem izveštaju Nikkei Asian Review, Bank of Japan je krajem marta 2019. godine, preko kupovine udela u investicionim fondovima (ETF) koji investiraju u berzanske akcije, postala najveći akcionar u 23 kompanije, a medju deset je najvećih akcionara u 49,7% svih kompanija listiranih na Tokijskoj berzi. I krajem marta prošle godine je posedovala 4,7% tržišne kapitalizacija primarnog tržišta Tokijske berze u vrednosti od 250 milijardi dolara.

Prema tadašnjoj računici Nikkei Asian Review, Bank of Japan će krajem novembra 2020. godine istisnuti sa prvog mesta TSE, najveći državni penzioni fond na svetu, i sa 6% tržišne kapitalizacija postati najveći akcionar firmi listiranih na Tokijskoj berzi.

Federalne rezerve Amerike su prošlog meseca napravile prvi korak u pravcu japanskog eksperimenta.

Centralna banka Amerike je odlučila da 100 milijardi dolara uloži u kupovinu, na primarnom i sekundarnom tržištu, korporativnih obveznica kompanija s investicionim rejtingom (BBB/Baa3 ili višim) i tako postane njihov direktni kreditor.

Kamata po kojoj su se te kompanije zaduživala, pre nego što je 15. marta Fed snizio svoju kamatu, bila je za 4 procenta iznad kamate na desetogodišnjem obveznice američke države, prema izdanju The Street.

Ni snižavanje ključne kamate Fed ni ovaj istorijski iskorak u korporativni sektor nisu smirili investitore ni doveli do zaustavljanja pada američkih berzanskih indeksa.

Berzanski poslenici, kako prenosi portal finanzen.net, još se ne odlučuju da tvrde da će Fed preduzeti taj korak, ali ga „sasvim mogu zamisliti“ ili ga „ne bi isključili“.

“Druge centralne banke su to uradile. To je put preko ETF koji je izabrala  Bank of Japan. Ja ne bih isključio da (FED) investira u akcije”, rekao je za CNBC Vinsent Rajnhart iz BNY Mellon Asset Management.

Takav nečuveni potez Feda, vratio bi, smatra se, poverenje berzanskih investitora.

Medjutim, praksa koju široko primenjuje Bank of Japan ne samo da je predmet mnogih kritika nego ne daje ni efekte zbog kojih je navodno uvedena. Naprimer, inflacioni cilj od 2% nije postignut.

„ETF -program Bank of Japan erodira tržišnu disciplinu pošto su kompanije više motivisane na  prosto učešće u glavnom  berzanskom indeksu nego na nove biznis-stategije ili ponudu dividendi, tako je ocenila japansku praksu Organizacija za saradnju i razvoj (OECD).

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com