I Narodna banka primetila : Banke prekardašile s naknadama i provizijama

Narodna banka Srbije utvrdila je, analizirajući rast profitabilnosti bankarskog sektora u ovoj godini, da je došlo do povećanja prihoda banaka po osnovu naknada i provizija, pre svega u vezi platnih usluga, pa bankarske klijente podseća da na sajtu centralne banke mogu da uporede visinu tih naknada i provizija i vrlo jednostavno promene banku.

Tim povodom, NBS danas podseća da je Zakonom o platnim uslugama predvidjeno da pružalac platnih usluga ima obavezu da na jasan, razumljiv i transparentan način informiše korisnike platnih usluga o naknadama, koje im naplaćuje za platne usluge.

Uz napomenu da će, kao i do sada, kontrolisati zakonitost poslovanja banaka i nadzirati da li se pridržavaju odredaba ugovora zaključenih s klijentima, NBS ističe da „kao institucija nadležna za očuvanje i jačanje stabilnosti finansijskog sistema, neće dozvoliti da se na bilo koji način naruši postignuta finansijska stabilnost i ugrozi sistem štednje u našoj zemlji“.

NBS upozorava da od marta 2019.godine na svojoj internet prezentaciji objavljuje pregled naknada pružalaca platnih usluga, da gradjani  mogu uporediti visinu tih naknada kod pojedinih banaka i, ako je potrebno, “ veoma  jednostavno da promene banku, odlaskom u novu banku od koje mogu da zahtevaju uslugu promene platnog računa, kao i uslugu refinansiranja svih obaveza prema prethodnoj banci“.

NBS isticeda će i u narednom periodu, u skladu sa nadležnostima nastaviti da pojednostavljuje promenu banke, odnosno da podstiče i promoviše mobilnost klijenata“.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com