IATA: Avionske kompanije će izgubiti 252 milijarde dolara

Medjunarodna organizacija za avionski transport (IATA) revidirala je danas svoju procenu posledica koje će kriza oko novog koronavirusa imati na civilni vazdušni saobraćaj.

Prihod avio-kompanija biće u 2020. godini umanjen za 252 milijarde dolara ili za 44% u odnosu na 2019. godinu, objavila je IATA danas.

Ova ocena zasniva se na pretpostavci da će oštre restrikcije trajati još tri meseca, i da će za njima slediti postepeni ekonomski oporavak kasnije ove godine.

Prihodi po kilometar /putniku biće u odnosu na 2019.godinu smanjeni , prema proceni IATA, u Africi za 32%(4 milijarde dolara), u Pacifickoj Aziji za 37%(88 milijardi dolara) , u Evropi za 46% (76 milijardi), u Latinskoj Americi za 41 %(15 milijardi), na Bliskom istoku za 39% (19 milijardi) i u Severnoj Americi za 27%(50 milijardi)

IATA podseća da je 5. marta procenila da će avio kompanije izgubiti 113 milijardi dolara prihoda, ali to je bilo pre nego što su širom sveta uvedene restrikcije u civilnom putničkom avio saobraćaju koje su teško pogodile avio kompanije.

Generalni direktor IATA Alexandre de Juniac je ponovio procenu da će avio-kompanijama biti potrebna pomoć vlada od 200 milijardi dolara samo da bi ostale na nogama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com