Inflacija ne posustaje, NBS 10.put povećala kamatnu stopu

Prema preliminarnim procenama Republičkog zavoda za statistiku, godišnja inflacija u decembru je u Srbiji ostala na visokih novembarskih 15,1 odsto, pa je Izvršni odbor Narodne banke Srbije 10.put zaredom povećao referentnu kamatu te banke na 5,25 odsto.

Referentna kamatna stopa povećana je danas za 0,25 procentnih poena, a ukupno od aprila za 4,25 procentnih poena.

„Ukupna inflacija ostaće povišena i početkom ove godine, pre svega zbog najavljenog poskupljenja struje i gasa, ali će se nakon toga naći na opadajućoj putanji, uz znatniji pad u drugoj polovini 2023.godine u povratak u granice cilja do kraja perioda projekcije“, saopštava NBS.

Centralna banka podseća, da je “ prema prvim procenama za decembar inflacija u zemljama zone evra nastavila da se smanjuje drugi mesec zaredom, zahvaljujući usporavanja rasta cena energenata, dok cene hrane i bazna inflacija još uvek nisu usporile rast“.

„Preliminarni pokazatelji ekonomske aktivnosti ukazuju na to da je privredna aktivnost zone evra prošle godine bila povoljnija nego što se predvidjalo i, prema procenama tržišnih učesnika, recesija u 2023.godini neće biti tako duboka kao što se prvobitno očekivalo“, navodi se u saopštenju NBS.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com