Inflaciona očekivanja privrede : za godinu 7,5 odsto, za 2-3 godine 5 odsto

Prema anketi uradjenoj za Narodnu banku Srbije, kratkoročna inflaciona očekivanja predstavnika finansijskog sektora i privrede rastu, dok su srednjoročna inflaciona očekivanja – za period od 2 do 3 godine, ostala nepromenjena u odnosu na prethodnu anketu.

Prema anketi koju je uradila agencija Ipsos, predstavnici finansijskog sektora očekuju da će inflacija u februaru 2023.godine biti na nivou od 4,5 odsto. U januarskoj anketi se u januaru 2023.godine očekivala godišnja inflacija od 4,2 odsto.

Predstavnici privrede očekuju u februaru 2023.godine godišnju inflaciju od 7,5 odsto – u decembru i januaru su inflaciona očekivanja privrednika za godinu dana unapred iznosila 6 odsto.

„Porast očekivanja mogao bi se dovesti u vezu sa višom očekivanom inflacijom preduzeća iz oblasti energetike i prehrambene industrije, što su sektori koji su najizloženiji poremećajima i rastućoj neizvesnosti na globalnim tržištima“, komentariše rezultate ankete NBS.

Što se tiče očekivane inflacije za 2 – 3 godine unapred, ona kod finansijskog sektora iznosi 3 do 3,5 odsto, a kod privrede 4,5 do 5 odsto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com