Iran: Prvo ukidanje sankcija, a onda nuklearni dogovor

Pregovori o iranskom nuklearnom programu mogli bi biti završeni već u sredu, ali da bi se do dogovora došlo Zapad će morati da ukine sankcije Iranu, rekao je Abas Arači, zamenik ministra spoljnih poslova Irana.

„Insistiramo da ukidanje finansijskih, bankarskih i naftnih sankcija bude prvi korak na putu ka ukidanju i ostalih sankcija“, rekao je Arači u Lozani, gde se održavaju pregovori šest svetskih sila sa Iranom.

Šefovi diplomatije Kine, Rusije i Francuske su napustili pregovore nakon što juče u ponoć nije postignut preliminarni dogovor, iako je to bio plan. Međutim, oni su potvrdili da će se vratiti u Lozanu „ukoliko bude potrebno“.

Loran Fabijus, francuski ministar spoljnih poslova, rekao je da pregovori daju rezultate, ali da dogovor još nije na vidiku, prenosi RT.

Vang Ji, kineski šef diplomatije, učesnicima je predložio plan u četiri tačke za nastavak pregovora. Političko vođstvo, približavanje razlika, reciprocitet i sveobuhvatno rešenje, istaknuto je u planu Vang Jia.

Međutim, izraelski premijer Benjamin Netanijahu, tradicionalni najveći protivnik Irana, insistira da međunarodna zajednica zahteva više od iranske strane.

 

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com