Islamska država milionske transakcije obavlja preko bitkoina

S namerom da se iz militantne, mračne grupe transformiše u priznatu Islamsku državu, vođe te tvorevine uspostavljaju institucije i delatnosti tipične za svaku državu, kao što su škole, bolnice, a odnedavno i trezor, piše Dojče vele, a prenosi Index.hr.

Bitcoin

Islamska država koristi decentralizovanu tehnologiju plaćanja bitkoinom, a osmislila je i sopstvenu valutu – zlatni dinar. Bitkoin je pripadnicima ID-a zgodan jer je, zbog tehnologije koju koristi, transakcije obavljene bitkoinom gotovo nemoguće pratiti. Samo prošlog meseca, pretpostavlja se, ID je na taj način kasirala više od 20 miliona evra.

O korištenju digitalnih valuta od strane Islamske države svesni su i u Institutu Evropske unije za sigurnosne studije.

„Sadaka (tradicionalne privatne donacije) je glavni izvor prihoda Islamske države i njeni simpatizeri širom sveta navodno koriste digitalnu valutu kako bi prebacivali novac na račune koje kontrolišu militanti, umanjujući na taj način rizik od otkrivanja u tim aktivnostima“, napisala je Beatris Berton, analitičarka EUISS-a.

Prva transakcija u bitkoinima koja se dovodi u vezu s Islamskom državom zabeležena je 2012. godine. Jedan od glavnih teoretičara bitkoina koji bi bio alternativna valuta Islamske države je 17-godišnji Ali Amin. On je poznat i po svom tviter profilu koji je blokiran, a sam Amin je uhapšen u američkoj saveznoj državi Virdžiniji pod optužbom za materijalnu podršku „terorističkoj organizaciji“ kroz obuku militanata Islamske države kako da koriste bitkoin i ostanu anonimni. Osuđen je na 11 godina zatvora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com