Italijani došli na svoje: Tako je govorio Renci!

Italijani, kojima je onoliko popovano iz Berlina dok ih je tresla kriza dugova i menjane im vlade iz Brisela, sad su došli na svoje. I nameravaju to da iskoriste šaljući otrovne poruke Nemačkoj. Čekajući da im se pridruže i ostale nedisciplinovane i lenje zemlje – recimo Grčka.

Mateo Renci

Sad kad se skandal sa Dojče bankom, pored svih pokušaja, ne može zataškati, Frankfurter algemajne cajtung se seća da je decembra prošle godine italijanski premijer Mateo Renci izjavio da „ne bi menjao italijanski bankarski sistem za nemački, sa njegovim šparkasama“.

Mateo Renci, koji je ni od kud stigao na mesto premijera, pokazao se ne samo žilavim nego i bistrim momkom. Pa je nastavio da udara čvrge Nemcima: Italijanske banke su solidnije od nemačkih, pa ipak su italijanske štediše, zbog nesolidarnog nemačkog blokiranja evropskog osiguranja uloga, poslednje obeštećene kad je došlo do krize u regionalnim bankama, rekao je Renci.

Ni to mu, priseća se FAZ, nije bilo dovoljno, pa je ustvrdio da je Italija platila za spasavanje ionako visokosubvencionisanih nemačkih banaka tako što je za spas banaka u Grčkoj dala 60 milijardi evra koje su, u stvari, prebačene nemačkim bankama.

Ima još gore. Renci je pozvao, inače na rečima veoma strogog monetaristu, guvernera Bundesbanke Jensa Vajdmana da prione na rešavanje problema nemačkih finnsijskih institucija koje „imaju stotine i stotine i stotine milijardi evra u finansijskim derivatima“.

Eto ti ga sad. Ovim upozorenjima dat je odgovarajući prostor tek kad se istina više nije mogla izbeći. I još gore: zbog obima i mreže, ispašće da će svima biti u interesu da spasavaju nemačke banke koje su se bavile prevarama sa kamatama, manipulacijama s hipotekarnim kreditima, pranjem novca, dakle sve samim kažnjivim delima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com