Japan obećao Africi 30 milijardi dolara

Japanski premijer Šinzo Abe rekao je u subotu afričkim liderima da će njegova zemlja nameniti 30 milijardi dolara za infrastrukturni razvoj toga kontinenta.

Japanese prime minister Shinzo Abe

Japan, koji nema izvore sirovina, zainteresovan je za afričke prirodne resurse posebno nakon što je zavisnost od uvoza nafte i gasa porasla nakon nuklearne katastrofe u Fukušimi 2011. godine, koja je  dovela do zatvaranje gotovo svih japanskih nuklearki.

Na međunarodnoj konferenciji za afrički razvoj objavljeno je da će paket obuhvatiti trogodišnji period i uključiti i 10 milijardi dolara za infrastrukturne projekte na kontinentu koji će se realizovati sa Afričkom razvojnom bankom.

„U kombinaciji sa ulaganjima privatnog sektora očekuje se da će ukupni iznos biti 30 milijardi dolara. To je ulaganje koje označava veru u afričku budućnost, ulaganje u zajednički rast Japana i Afrike“, kazao je Abe na skupu koji je okupio 34 šefova država i vlada iz Afrike.

Japan je već ranije najavio 32 milijarde dolara ulaganja u Afriku tokom petogodišnjeg perioda i Abe je rekao da je već dve trećine tog iznosa stavljeno u pogon kroz razne projekte.

Direktna japanska ulaganja u Afriku prošle godine su iznosila 1,24 milijarde dolara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com