Kako na makedonski skandal “Reket” gleda skopski Večer

Skopski list Večer objavio je komentar dogadjaja oko ogromnog skandala nazvanog „Reket“, u čijem centru je sumnja da je makedonski biznismen Jordan Orce Kamčev reketiran sa 1,5 milion evra. Komentar prenosimo u celini:

„Trenutno sa FB statusom, ministar spoljnih poslova Dimitrov je poručio da je ispunjen osećanjem besa i apatije zbog kriminalnih dimenzija slučaja ‘Reket’. ‘Moguće saučesništvo tužioca ove institucije (Specijalnog javnog tužilaštva) u trgovini odgovornošću, maksimalno povećava potrebu da se u celini i odlučno rasčiste sve veze koje su izašle na videlo i prema kome one vode’, poručio je Nikola Dimitrov, koji je na kraju ponosno istakao da je imao pravilan predosećaj o ovoj kriminalnoj družini i zato se nije slikao sa Bokijem 13, niti se sa njime sretao, niti je potpisivao memorandume o saradnji sa njim.

Indirektno, ovom porukom Dimitrov je ukorio one svoje kolege koji si se slikali sa Bokijem Trediči, a to su Radmila Šekerinska, Renata Deskoska i tri poslanika SDSM, koji su članovi upravnih organa nevladine organizacije Bokija 13, kao i one koji su potpisali memorandume sa Bokijem 13, a to su ministar Sugarevski i gradonačelnici Karpoša i Kumanova, kao i one koalicione saborce koji su se često družili s pritvorenim reketašem, a to su premijer Zaev, poslanici Kiki i Friki, i, opet, Radmila Šekerinska, koja je često porodično išla na večere u Bokijevu rezidenciju.

Na ovaj način se Dimitrov veoma diplomatski i elegantno distancirao od lošeg kriminalca Bokija 13, ali i od onih političara iz vlasti, koji za razliku od njega, nisu imali pravilan predosećaj o kriminalnoj aferi Reket.

Dilema oko predosećaja Dimitrova tiče se njegovog karaktera. Ako je ministar Dimitrov imao dobar predosećaj (a kao šef diplomatije je verovatno imao i informacije) da su Boki Trediči i projekat Medjunarodni savez zajedno sa 1 TV, kriminalne šeme za pranje para, onda zašto o istom nije upozorio kolege ministre kao što su Šekerinska, Sugarevski i Oliver Spasovski. Ti ljudi su deo njegove ekipe na vlasti i, kao čovek koji se slikao za televiziju Bokija 13, on je predosećaj koji je imao, trebalo ranije da podeli sa njima, ali možebiti i sa celom javnošću.

Nikola Dimitrov, bez zadrške, ne želi da deli buduću sudbinu vlade Zaeva, tačnije njegovih prvih saradnika, koji su saradnji ali sa Bokijem 13. Dimitrov se priprema za visoku poziciju u makedonskoj diplomatiji u SAD, ali i za funkciju tehničkog premijera na izborima na proleće“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com