Kasne s otplatom 10 milijardi evra kredita, otkupiće ih za 2,8% vrednosti???

Trend je, izgleda, globalni, ali se u Rusiji dogadja uporedo s dugogodišnjim padom realnih dohodaka stanovništva: Gradjani se zadužuju preko svake mere.

Nacionalna asocijacija agencija za naplatu dugova je saopštila, a prenosi RIA Novosti, da ovog trenutka u Rusiji ima 14 miliona kredita sa čijom otplatom fizička lica kasne više od 90 dana. Na početku 2019. godine tih je kredita bilo 12,5 miliona.

Centralna banka Rusije je saopštila da je ukupni iznos kredita sa čijom se otplatom kasni 759 milijardi rubalja. To je, prema trenutnom kursu, oko 10,3 milijardi evra.

Istovremeno, realni dohoci stanovništva u Rusiji tokom prvog polugodišta ove godine dalje su pali za 1,3%.

Ruska država, koja se hvali deviznim rezervama većim od 500 milijardi dolara, smislila je način da pomogne prezaduženim gradjanima.

List Komersant je imao uvid u izmene zakona, koje priprema Ministarstvo ekonomije Rusije, a kojima bi banka, pre nego što dug gradjanina proda trećem licu, bila obavezna da ga po istoj ceni ponudi dužniku. Prosečna cena po kojoj banke prodaju potraživanja od neurednih dužnika u Rusiji iznosi 2,8% od iznosa kredita. Tako su banke tokom prvog polugodišta 2019. godine prodale kredite u iznosu od 114 milijardi rubalja.

Vest Komersant naišla je na oštre komentare predstavnika banaka, koje su 2018. godine imale dobit od 1.350 milijardi rubalja, pre svega zato što izmene zakona, u koje je uvid imao Komersant, predvidjaju da dužnik može obavestiti banku o nemogućnosti otplate kredita bez obrazlaganja razloga jer „bilo kakve zakonske metode, kako bi se kreditori stimulisali da objektivno razmotre predlog dužnika-gradjanina ne postoje“.

Gradjanin-dužnik, prema tom zakonu koji je u pripremi, ima pravo da u svakom trenutku svoj dug otkupi od onoga kome je prodat po ceni dvostruko većoj od cene po kojoj je prodat.

A ako dokaže da mu na regularan način nije ponudjeno da sam svoj dug otkupi po ceni po kojoj je prodat, ima pravo da ga otkupi upola te cene.

Banke su oštro reagovale na ove izmene, koje još nisu potvrdjene iz Ministarstva pravde Rusije, jer će, izmedju ostalog, njima biti ukinuta prodaja duga kao način oslobadjanja rezervi banaka.

Nedavno je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao ukaz, kojim je na snagu stupio zakon kojim se mikrofinansijskim organizacijama, kojih je po Rusiji tušta i tma, zabranjuje da kredite gradjanima obezbedjuju stavljanjem hipoteke na stan zajmoprimcu ili drugog fizičkog lica.

Mikrofinansijskim organizacijama je zabranjeno da kredite fizičkim licima obezbedjuju stavljanjem hipoteke na udele u zajedničkoj imovini kao i na udelima u objektu, koji je u gradnji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com