Kina i Brazil dogovorili : umesto dolara trgovina u juanima i realima

Brazil i Kina su sklopili dogovor da odbace američki dolar i medjusobne trgovačke transakcije obavljaju u nacionalnim valutama juanu i realu, saopštila je brazilska vlada a prenosi FoxNews.

Dogovor će omogućiti Brazilu i Kini da medjusobne trgovinske i funansijske transakcuje obavljaju direktno iz juana u real i vice versa, a da ih prethodno ne menjaju za dolar.

Brazilska agencija za promociju trgovine investicija saopštila je da se očekuje da taj dogovog „smanji troškove“ i „poveća medjusobnu trgovinu i olakša investicije“.

Kina je od 2009.godine najveći trgovinski partner Brazila : na Kinu otpada petina brazilskog uvoza i više od jedne trećine brazilskog izvoza, budući da je Kina, prema podacima Svetske banke, glavno izvozno tržište za brazilsku robu.

Kinesko izdanje na engleskom jeziku Global Times podseća da je 2022.godine vrednost kinesko-brazilske trgovinske razmene bila 150,5 milijardi dolara i da je ovaj sporazum izraz potreba sadašnjeg trenutka u trgovini dve zemlje.

Ali, smatra Global Times, još bi važniji mogao da bude iz perspektive globalnog monetarnog sistema kao značajan doprinos trendu dedolarizacije koji je u toku u svetu kad države pokušavaju da trguju nedolarskim valutama i teže diversifikaciji svojih deviznih rezervi.

„S Breton Vuds sistemom i petrodolar sistemom, dolar je evaluirao od dominantnog sredstva plaćanja, poravnanja i investiranja u sredstvo za političku ucenu i prinudu. Pretvarajući hegemoniju dolara u svoje oružje, SAD ne samo da mogu da arbitrarno uvode jednostrane sankcije drugim državama, nego mogu i da prisvajaju globalno bogatstvo i izvoze sopstvene rizike ostatku sveta preko svoje neodgovorne monetarne politike“, tvrdi Global Times.

„Ali svakom hegemonističkom valutnom sistemu dodje dan kolapsa. Nije to ni Rusija, ni Kina, ni Indija, ni bilo koja druga zemlja, SAD su same započele taj neizbežni trend ka kraju dominacije dolara, zbog čega su možda zabrinuti mnogi američki stratezi i ekonomski stručnjaci „, zaključuje Global Times povodom saopštenja brazilske vlade levičarskog predsednika da Silve da će trgovinu s Kinom ubuduće računati u nacionalnim valutama juan i real, bez posredovanja dolara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com