Kina postaje fudbalska supersila?

Engleska Premijer liga, španska La liga i nemačka Bundesliga gldedaju se širom sveta i imaju televizijske ugovore vredne milijarde dolara. Do nedavno, ove lige nisu imale konkurenciju, a onda se pojavila Kina, piše Bi-Bi-Si.

Si

Ranije ovog meseca, brazilski fudbaler Aleks Tekšeira oborio je kineski transfer rekord kada je za 54,4 miliona dolara prešao iz ukrajinskog Šahtjora u Điangsu. Kineski klubovi su tokom zimskog prelaznog roka potrošili 280 miliona dolara, dok su engleski za pojačanja izdvojili 175.

Pored Tekšeire, kineske klubove su pojačali i Džekson Martines, Fredi Guarin, Žervinjo, Ramireš…

Šta se krije iza ovih velikih ulaganja u kineski fudbal?

Kineski predsednik Si Đinping veliki je zaljubljenik u fudbal i mnogi tvrde da je baš on ubedio vodeće biznismene da ulažu u ovaj sport.

„Nadam se da će kineski klubovi postati najbolji na svetu. Fudbal može igrati važnu ulogu u jačanju fizičkih predispozicija ljudi i inspiriše nemilosrdni borbeni duh“, izjavio je prošle godine kineski predsednik.

Televizijska prava za narednih pet godina prodata su za 1,175 milijardi dolara. A, u igru su se uključile i velike kineske kompanija kao na primer Alibaba, koja je 2014. godine kupila 50 odsto deonica Gvangžu Evergrandea za 192 miliona dolara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com