Kina smanjuje ulog u američke državne obveznice

Kina je još jednom smanjila deo svojih deviznih rezervi uložen u američke državne obveznice.

Taj iznos je u februaru pao na nivo najniži u poslednjih 13 godina, prenosi kineski list na engleskom jeziku Global Times.

Taj je iznos smanjen sa januarskih 859,4 milijarde dolara na februarskih 848,8 milijardi. Pre godinu dana, Kina je u američkim obveznicama držala 1030 milijardi dolara.

Ukupni iznos koji su druge države plasirale u američke državne obveznice smanjen je sa 7700  milijardi, koliko je iznosio u februaru 2022.godine, na 7400 milijardi u januaru  2023.godine i dalje na 7340 milijardi dolara u februaru 2023.godine, prenosi informaciju Američkog ministarstva za finansije Global Times.

Svoje potraživanje smanjio je i Japan, najveći investitor u američke državne obveznice odnosno najveći kreditor američkog duga. Taj je iznos smanjen sa 1100 milijardi u januaru na 1090 milijardi dolara u februaru.

Stručnjaci, koje je konsultovao Global Times, razloge za smanjivanje kineskog učešća u američkom državnom dugu vide u potrebi  da se  od  rizika obezbedi  finansijska imovina, a na fonu aktuelne geopolitičke utakmice, kao i u naporima Kine da internacionalizuje juan, a na fonu globalnog procesa dedolarizacije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com