Kina zamrzla račune američkih špekulanata

Kineski tržišni regulator zamrznuo je danas račun američkog hedž fonda „Citadel“ za trgovanje na berzi, u okviru šire borbe zvaničnog Pekinga protiv špekulanata na tržištima kapitala, pišu Nezavisne novine.

kina sad

U saopštenju Kineske regulatorne komisije za hartije od vrednosti (CSRC) navodi se da su berze u Šangaju i Šenženu uvele ograničenje za 24 neidentifikovana računa zbog „sumnji da utiču na cene hartija od vrednosti, kao i na druge investicione odluke investitora“, prenosi agencija Frans pres.

Pomenuti računi su okrivljeni za porast volatilnosti na kineskim berzama, koje su proteklih nedelja registrovale veliki pad, uz sunovrat Šangajskog indeksa od 30 odsto, posle čega je Vlada u Pekingu intervenisala sa spasilačkim paketom.

Akcije na berzi u Šangaju i Šenženu su danas registrovale gubitak vrednosti usled nove zabrinutosti u pogledu zdravlja druge najveće svetske privrede. Naime, industrijska aktivnost u Kini je u julu pala više od preliminarnih podataka, skliznuvši na najniži nivo za posljednje dve godine, kao posledica pada novih porudžbina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com