Kineski film pod lupom: Glumica Fan Bingbing kao primer

Obožavaoci su delimično umireni: jedna od najpopularnijih kineskih glumica Fan Bingbing pojavila se u javnosti, pošto je na tri meseca nestala, i priznala da je uz pomoć duplih ugovora utajila porez.

„Molim za oproštaj… Osećam duboki stid… Bez dobre politike partije i države, bez ljubavi narodnih masa, ne bi bilo ni Fan Bingbing“, rekla je glumica, prenose evropski mediji informaciju kineske agencije Xinhua.

Ona je igrala u  55 filmova i desetine serija, medju kojima i u holivudskoj „X-men“.

Kineski poreski organi su objavili da je glumica dužna da plati iznos od 800 miliona juana (oko 100 miliona evra) na ime neplaćenog poreza i kazne.

Njene firme su platile 248 miliona poreza manje nego što je, prema prihodima, trebalo da plate.

Postupak je pokrenut i protiv poreskih organa mesta Jiangsu, gde je glumica rezident, a zbog neprofesionalne obrade poreskih prijava glumice.

Kao primer navodi se njen dupli ugovor za ulogu u filmu „Eksplozija“ iz 2006. godine: Bingbing je za ulogu u tom filmu plaćena 30 miliona juana (oko 4 miliona evra), a porez je platila prema ugovoru na 10 miliona juana.

Kako piše nemački list Velt, Kinezi su na društvenim mrežama postavili pitanje: kako je, uz ovoliku poresku utaju, glumica izbegla hapšenje. Kineski poreski organi su objasnili da glumica do sada nije imala poreskih prekršaja, što joj je uzeto kao olakšavajuća okolnost, medjutim, jedan od menadžera u njenim firmama – uhapšen je. Njemu se na teret stavlja da je autor modela poreske utaje.

Inače, kineski poreski organi su celoj kineskoj filmskoj branši dali rok do 31. decembra 2018. godine da prijavi prihode na koje nije platila porez. Poziv se odnosi i na Fan Bingbing, ukoliko ima još skrivenih prihoda.

Kineska filmska branša je poreske organe zainteresovala posle jedne televizijske emisije u kojoj je voditelj Cui Yongyuan, u žaru svadje, optužio svoje goste, kineske filmadžije, za duple ugovore. Voditelj je kasnije, piše Velt, svoju optužbu povukao, ali kasno…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com