Koju je ulogu imao Goldman Sachs u propasti Silikon Valley Bank?

Dvadeset demokrata okupljenih oko kal8fornijskog poslanika Adama Šifa uputilo je Ministarstvu pravde SAD i regulatornim telima pismo u kome zahtevaju da se sprovede istraga o ulizu investicione banke Goldman Sachs u propasti Silikon Valley bank, prenosi finanzen.net informaciju Rojtersa.

U Americi nije neobično da investiciona banka jednom klijentu istovremeno bude i savetnik i poslovni partner, ali ta dva posla treba da budu striktno odvojena.

Goldman Sachs je bila kupac portfolija obveznica Silikon Valley Bank-e, u kom poslu je SVB imala gubitak od 1,8 milijardu dolara, što je 8.marta i objavila, a istovremeno je Goldman Sachs bio savetnik SVB neuspešnom pokušaju dokapitalizacije, završenom tako što su SVB preuzeli američki regulatorni organi.

Navodno su oba procesa vodjena iz dva različita odeljenja banke, struktno odvojena jedno od drugog.

„U ovom slučaju, medjutim, izgleda da su prodaja obveznica i dokapitalizcija bile dva bureta jedne velike strategije“, kaže za Tajms profesor prava Erik Tali sa Kolumbijskog pravnog fakulteta.

Stručnjaci koje je konsultovao Njujork Tajms ocenjuju da bi Goldman Sachs na kupovini obveznica u visini od 21,4 milijarde dolara mogao da zaradi 100 miliona dolara, kad ih proda.

Ali obveznice Goldman Sachs još nije prodao, a veruje se da je pri njihovoj kupovini, zbog visoke volatilnosti tržišta obveznica, dobio veliki diskont koji ga štiti od velikog rizika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com