Koliko (nedovoljno) Nemačka izdvaja za vojsku

Vojni budžet Nemačke, koji izaziva toliko nezadovoljstvo u Vašingtonu, za 2019. godinu iznosi 43,2 milijarde evra.

Nemačka na odbranu izdvaja 12,1% svog saveznog budžeta, a 1,36% svog BDP-a.

NATO, odnosno Vašington zahteva da Nemačka svoje vojne izdatke poveća do 2024. godine na 2% BDP-a, što se, prema nemačkim budžetskim projekcijama, neće desiti.

Udeo vojnog budžeta u BDP-u Nemačke, 2024. godine bi trebalo da dostigne 1,5%.

Američki ambasador Ričard Grenel je pripretio Nemačkoj seljenjem američkih trupa, stacioniranih u Nemačkoj, u Poljsku, koja, kako je istakla Džordžet Masbaher američka ambasadorka u toj zemlji, svoje 2% BDP-a na vojsku obavezu ispunjava.

„Zaista je uvredljivo očekivati da američki poreski obveznici dalje plaćaju više od 50.000 Amerikanaca u Nemačkoj, a da Nemci svoj budžetski suficit troše za domaće potrebe”, rekao je Grenel, poznat po svojim javnim packama Nemačkoj.

O 52.000 američkih vojnika u Nemačkoj govorio je u istom kontekstu američki predsednik Donald Tramp.

Medjutim, prema nemačkim izvorima, radi se o 35.115 američkih vojnika i još 17.000 američkih i 12.000 nemačkih civila, koje američke trupe u Nemačkoj zapošljavaju.

Mada je sa nemačke opozicione levice bilo poziva da se Amerikanci, kako prete, presele u Poljsku, ali da sa sobom ponesu i svoje atomsko oružje, nemački mediji priznaju da još desetine hiljada radnih mesta u Nemačkoj posredno zavisi od američke vojske.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com