Krah na azijskim berzama

Na azijskim berzama cene deonica su oštro pale jer se ulagači plaše da će dalji snažan pad berze u Šangaju, uprkos nizu mera kineskih vlasti, dovesti do slabljenja kineske ekonomije.

azija

Na Tokijskoj berzi zabeležen pad od 2,5%, dok su cene deonica u Singapuru, Južnoj Koreji, Australiji, Hong Kongu i Šangaju pale između a i 4 odsto. A, MSCI indeks azijsko-pacifičkih deonica potonuo je za 2,7%, i nalazi se na 18-mesečnom minimumu.

Na samom početku današnjeg trgovanja na Šangajskoj berzi cene akcija su pale za 8%. Iako su kasnije gubici smanjeni na 4%, ulagači na svim azijskim berzama sa strepnjom prate razvoj situacije u Šangaju.

„Početni gubici u Šangaju su izgledali kao pad sa litice, što je dosta uticalo na raspoloženje investitora“, rekao je ekonomista Sumitomo micui trast banke Ajako Sera.

Od sredine juna indeksi na Šangajskoj berzi su pali za više od 30%, uprkos nizu mera kineske vlade i centralne banke, tržište se ne oporavlja. Samo jutros više od 500 kompanija prekinulo je sa trgovanjem njihovim deonicama na berzi, kako bi sprečile pad cena. Trenutno je suspendovano trgovanje sa čak 1.300 deonica, što je skoro polovina svih deonica na Šangajskoj berzi.

„Nikad pre nisam video ovakav slom i mislim da niko nije. Likvidnost je potpuno presušila. Mnogi ulagači žele da zadrže „blu čip“ deonice. Ali, s obzirom da su mnoge male kompanije suspendovale trgovanje njihovim deonicama, prodaja „blu čipova“ je jedini način da se smanje rizične pozicije“, kazao je analitičat u kompaniji „Nortist sekjuritis“ Du Čangčun.

Zbog paničnog povlačenja malih ulagača sa tržišta, od sredine juna izgubljeno je oko 3.000 milijardi dolara tržišne vrednosti kineskih kompanije, čije se deonice nalaze na berzi.

Sada se već pojavljuju strahovanja da bi krah berze mogao negativno uticati na kinesku ekonomiju, što azijski ulagači smatraju većim rizikom od grčke krize.

„Posledice tržišne korekcije če tek uslediti. Očekujem dalje usporavanje rasta kineske privrede i potrošnje, slabije poslovne rezultate kompanija i veći rizik od finansijske krize“, pišu analitičari „Bank of Amerika Meril Linč“.

Postoji strah da bi se zabrinutost zbog kineskog berzanskog kraha mogla preliti i na druge svetske berze. Trenutno su terminski indeksi na „Vol stritu“, najvećoj svetskoj berzi, u minusu od 0,7%.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com