Makedonija: 200.000 evra za razvijanje novinarske solidarnosti

Udruženju novinara Makedonije (ZNM) Evropska unija je dodelila 200.000 evra za relizaciju projekta “Novinarska mreža za slobodu medija u Makedoniji“. Ukupni budžet projekta je 221.000 evra.

Projekt će biti realizovan od januara 2016. do januara 2019. godine.

Cilj projekta je, kako prenose skopski mediji, stvaranje uslova za poštovanje prava novinara i unapredjenje izveštavanja u skladu sa profesionalnim i etičkim normama.

Obrazlažući ovu donaciju, ambasador EU u Skoplju Aivo Orav je rekao: „Ovde nema izbalansiranog novinarstva, postoji cenzura i autocenzura, finansiranje medija nije dovoljno transparentno, nema reakcije institucija na govor mržnje. Gradjani treba da budu u potpunosti informisani i potrebno je jačanje solidarnosti novinara“.

Makedonija je u dubokoj političkoj krizi. Izveštavanje medija i kontrola nad medijima je jedna od ključnih tačaka sukoba političkih stranaka. Političke stranke tokom višemesečnog dogovaranja nisu uspele da utvrde za sve prihvatljiv Zakon o medijima.

U Makedoniji postoje dva ključna udruženja novinara: ZNM (Udruženje novinara Makedonije) koje se smatra naklonjenijim opoziciji i MAN (Makedonska asocijacija novinara) koje se smatra naklonjenijim vlasti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com