Treća sreća :Menjaće se švajcarska formula za penzije?

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić u petak je izjavio da će od Svetske banke i Medjunarodnog monetarnog fonda tražiti značajno pomeranje švajcarske formule u kriznim vremenima čime bi se pomoglo da rast penzija prati rast plata.

Ovo je treći put od njenog uvodjenja da Vučić najavljuje korekciju švajcarske formule za obračun penzija.

Korekciju švajcarske formule Vučić je prvi put  najavio pre nego što je isplaćena prva penzija uvećana po toj formuli februara 2020.godine.

Krajem istog meseca o korekciji švajcarske formule govorio je ministar finansija Siniša Mali.

„Namera nam je da modifikujemo tu formulu i da penzije budu još veće. Cilj nam je 2025.godina i zato je važno da nastavimo da se odgovorno ponašamo prema našim javnim finansijama…“, rekao je Mali i najavio prosečnu penziju od 440 evra u 2025.godini.

Prvi put su penzije uvećane po švajcarskoj formuli isplaćene februara 2020.godine. Prosečna penzija tada je iznosila 27 754 dinara ili 236 evra.

Prosečna penzija u martu 2022.godine iznosila je 30 974 dinara ili 263,4 evra.

Prosečna penzija je  od februara 2020.godine do marta 2022.godine(dakle tokom dve godine) nominalno uvećana za 3220 dinara ili za 11,6 odsto.

Švajcarska formula za obračun penzija predvidja da se penzije jednom godišnje uvećavaju za zbir polovine procenta rasta potrošačkih cena i polovine procenta rasta prosečne neto plate.

Uskladjivanje se vrši odloženo : u obzir se uzima kretanje cena i plata od juna prethodne godine, pa 12 meseci unazad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com