Ministarka pravde :Zaštita prava gradjana je prioritet

Ministarka pravde u Vladi Srbije Maja Popović pozdravila je danas povlačenje predloga za autentično tumačenje tri zakona, poručivši  da su zaštita prava gradjana i očuvanje pravne sigurnosti prioritet svih državnih organa.

Radi se o predlozima autentičnih tumačenja odredbi člana 1066 stav 2 Zakona o obligacionim odnosima, člana 41 stav 1 i 2 i člana 43 stav 2 i 2 Zakona o zaštiti potrošača i člana 17 stav 1 Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

Kako se prenosi na sajtu Vlade Srbije, Popović je navela da je Ministarstvo svesno izazova sa kojima se suočava celokupan privredni i finansijski sektor, kao i kompletno pravosuđe zbog postojanja masovnih tužbi u bankarskim sporovima.

U tom smislu Ministarstvo pravde je posvećeno radu na Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku, čije odredbe treba da dovedu do smanjenja broja tužbi i rasterećenja pojedinih sudova.

Prema njenim rečima, ove odredbe treba da dovedu do smanjivanja troškova za Srbiju, koji su posledica bankarskih sporova, imajući u vidu da država isplaćuje ogromna sredstva zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku.

Ministarka je ukazala na to da će navedene izmene i dopune omogućiti svim gradjanima da ostvare svoja prava pred sudovima u Srbiji za znatno kraći vremenski period i sa, znatno nižim troškovima postupka.

Istovremeno, kako je objasnila ministarka pravde Maja Popović, navedene izmene imaju za cilj i sprečavanje procesnih zloupotreba i uskladjene su sa pravom Evropske unije.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com