MMF o pitanju nad pitanjima : Hoće li Rusija bankrotirati?

Ministarstvo finansija Rusije danas je objavilo da je „Nacionalni racunovodstveni depozitar“ dobio 65,63 miliona američkih dolara (u dolarima) koliko iznosi dospela kamata po obveznicama spoljnjeg zajma s rokom prispeća u 2029.godini.

„Na taj način, obaveze po osnovu servisiranja državnih hartija od vrednosti Ruske Federacije Ministarstvo finansija je izvršilo u punom obimu u skladu s emisionom dokumentacijom“, saopštilo je rusko ministarstvo.

Od invazije Rusije na Ukrajinu i uvodjenja obimnih zapadnih sankcija Moskvi, ovo je drugi put da Rusija uspešno servisira dospeli strani dug.

Licitiranje ne samo medija nego i rejting agencija o tome da li će Rusija, s obzirom na finansijske sankcije, moći da servisira svoj dug, i čak da li će to, s obzirom na ukupne sankcije, uopšte hteti, ne prestaje.

O tome je danas, tokom diskusije u Foreign Policy, pitana i zamenica šefice Medjunarodnog monetarnog fonda Gita Gopinat.

Kako prenosi TASS, ona je rekla da je „Rusija dosad blagovremeno izvršavala svoje uplate po dugu. Ona poseduje potrebne dolare“.

„Ali ukoliko bi do defolta ipak došlo, ja mislim da bi direktan uticaj na ostatak sveta bio sasvim ograničen, jer su brojevi koje mi vidimo relativno mali iz globalne perspektive“, rekla je Gopinat a prenosi AFP.

„Ne postoji sistemski rizik po globalnu ekonomiju“, rekla je ona, „iako su neke banke dosta izložene“, dodala je.

Rusija je u svojoj istoriji samo jednom objavila da svoje dugove neće servisirati :1918. godine su boljševici odbili da vraćaju dugove carske Rusije.

Pošto joj je zapadnim sankcijama zamrznuta polovina deviznih rezervi, Rusija je zapretila da će inostrani dug servisirati u rubljama, na šta su rejting agencija objavile da će se u tom slučaju smatrati da dug nije servisirala.

Prema podacima Centralne banke Rusije, 11.marta 2022.godine ruske devizne rezerve su iznosile 643, 2 milijarde dolara.

Ministarstvo finansija SAD odobrilo je investitorima u ruske državne obveznice da do 25.maja primaju uplate iz Rusije  po osnovu tih obveznica.

Sad se razmatra pitanje, šta će se dogoditi posle 25.maja?

„Iz ruske perspektive, defolt bi imao dugoročne posledice. Ako proglasite defolt, povratak na [finansijsko]tržište nije lak. To može da potraje duže vreme“, rekla je zamenica šefice Medjunarodnog monetarnog fonda Gita Gopinat.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com