MMF o povećanju plata iznad rasta BDP-a

Delegacija Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) je danas ocenila da je „davanje većih povećanja odredjenim grupama zaposlenih (u Srbiji) kako bi se oni zadržali opravdano“, ali je upozorila na rast ukupnih troškova zarada brži od nominalnog rasta BDP-a.

„Kada se radi o platama, ukupni troškovi zarada sada rastu brže od nominalnog BDP-a i to drugu godinu uzastopce što nije u skladu sa obavezama koje su preuzele vlasti Srbije u ovoj oblasti i našim savezima”, saopštila je delegacija MMF-a na kraju posete Srbiji i treće revizije programa u okviru Instrumenta za koordinaciju politika.

„Iako ove mere ne ugrožavaju fiskalnu održivost, vlasti Srbije bi trebalo pažljivo da prate izvršenje budžeta do kraja godine kako bi se obezbedilo da deficit ostane u granicama predvidjenim programom”, navodi se u tom saopštenju.

MMF ocenjuje da će realni rast BDP-a u Srbiji u 2019. godini iznositi 3,5%, a u 2020. godini 4% i to zahvaljujući snažnoj domaćoj potražnji.

„Ekonomski rezultati Srbije i dalje su dobri, uz pad nezaposlenosti na rekordno niske nivoe“, ocenjuje delegacija MMF-a posle posete Srbiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com