Mond: Kakvo je, u stvari, zdravlje Dojče banke?

Krizom oko Dojče banke bavi se i francuski list Mond.

Dojče banka

U opširnoj analizi situacije oko ove banke, koja spada u 129 sistemski važnih banaka koje posebno nadzire Evropska centralna banka, navodi se da Dojče banka ovog trenutka nema problema sa nedostatkom kapitala, ali nezadovoljstvo investitora čini da se strahuje od krize nepoverenja odnosno rađa se sumnja da ona neće moći da se refinansira na tržištu.

U junu je, piše Mond, Međunarodni monetarni fond tu banku kvalifikovao kao „najveći izvor rizika za finansijski svet“, a s obzirom na njenu povezanost sa ostatkom sektora. Dojče banka je, navodi se dalje, tokom 2015. godine zabeležila pad svojih ukupnih aktivnosti između 12 i 30 odsto, izuzimajući jedino banku za poslove sa stanovništvom Post banku, koju je kupila od Nemačke pošte, ali je nju prodala!

Oslabljena stalnim restrukturiranjem i skandalima, Dojče banka pati od stvarnih strukturnih problema koji još nisu otklonjeni. Ona, navodi Mond, gubi konkurentnost u odnosu na američke investicione banke i sanja da nađe efikasan ekonomski model: ona vuče, kao kočnicu, zalihu finansijskih derivata veoma veliku i veoma netransparentnu.

Bilans Dojče banke približan je BDP-u Italije i čini više od 10 odsto BDP-a evrozone. Tako da bi njen pad, piše Mond, imao efekat domina na ceo finansijski sistem i razarajući efekat po evropsku ekonomiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com