Najbolje plaćeni fudbaleri Bundeslige

Fudbalski klub Bajern iz Minhena nije se plasirao medju deset najvrednijih sportskih klubova na svetu, koju je nedavno utvrdio magazin Forbs, ali medju deset najbolje plaćenih fudbalera Bundeslige svih deset prvih mesta zauzimaju fudbaleri Bajerna.

Prema podacima DFL, prošle godine Bajernovi personalni troškovi iznosili su 315.020.000 evra, a prosečna godišnja plata njegovih fudbalera 8,36 miliona evra.

Po visini prosečne plate svojih fudbalera za Bajernom dosta zaostaje Borusija iz Dortmunda na drugom mestu – njeni su fudbaleri prosečno zaradjivali 4,22 miliona.

Na trećem mestu je sa prosečnom platom od 2,92 miliona evra Bajer iz Leverkuzena.

Najbolje plaćeni fudbaler Bajerna je 2019. godine bio Filip Kutinjo sa 24.528.000 evra godišnje, inače uzet na pozajmicu od Barselone.

Na drugom mestu je sa 15.946.000 evra godišnje Robert Levandovski, a na trećem mestu sa 15 miliona evra Manuel Nojer.

Od svih fudbalera, koji su učestvovali u ovogodišnjoj Ligi šampiona, najviše golova dao je Robert Levandovski – 15 od ukupno 386 datih golova.

Epidemija koronavirusa razotkrila je neočekivano veliko nezadovoljstvo gradjana Nemačke visokim zaradama fudbalera, naročito u odnosu na lekare i medicinske sestre, kao i nezadovoljstvo privilegijama (redovno testiranje) koje su dobili u pripremama za nastavak sezone prekinute zbog epidemije.

Predsednik Nadzornog odbora Bajerna Edmund Štojber tim je povodom za Kicker izjavio da ne može da zamisli da će se ubuduće na tržištu transfera govoriti o astronomskim milionskim sumama niti da će „lude, nerazumne stvari“ raditi i Bajern.

Na Forbsovoj listi 10 najvrednijih sportskih klubova na svetu, dakle, nema Bajerna, ali su na njoj (samo) tri kluba iz Evrope: Real iz Madrida, koji ima najviše osvojenih titula evropskog šampiona, procenjen je na 4,24 milijarde dolara i na 6. je mestu, Barselona, koju je Bajern nedavno pobedio sa 8 prema 0, procenjena je na 4,02 milijarde dolara i na 8. je mestu i Mančester junajted je procenjen na 3,81 milijardu dolara i na 10. je mestu.

Ostala mesta zauzimaju američki bejzbol i košarkaški klubovi na čelu sa Dallas Cowboys čija je vrednost procenjena na 5,5 milijardi dolara.

Bundesliga se smatra jednim od najuspešnijih nemačkih preduzeća, a Bajern njenim najuspešnijim delom. Prema izveštaju DFL-a, prihodi Bundeslige prošle godine su iznosili prvoligaša 4,02 milijarde evra (+5,4%), drugoligaša 782 miliona evra (+28,5%). Platila je nemačkoj državi poreza i doprinosa 1,4 milijarde evra.

Bajern Minhen je akcionarsko društvo u vlasništvu: FC Bayern Muhnchen eV (75%), Audi (8,33%), Adidas (8,33%) i Allianz (8,33%).

Glavni sponzor kluba, čije ime je na dresovima fudbalera Bajerna od 2002. godine, je Dojče Telekom.

Fudbalski klub Bajern iz Minhena ima 293.000 članova. U sezoni 2019/2020 (do 25. dana igranja) imao je na utakmici prosečno 75.000 gledalaca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com