Najveći porez na nasledje u istoriji Nemačke

Supruga i kćer nemačkog milijardera Hajnca Hermana Tilea platiće nemačkim poreskim organima porez na nasledje 5 milijardi evra što će biti verovatno najveći porez na nasledje u nemačkoj istoriji, prenose nemački mediji informaciju Manager Magazin.

Selfmade milijarder Hajnc Herman Tile, suvlasnik kompanije za kočnice kamiona i lokomotiva Knorr Bremse i firme za tehniku na železnici Vossloh, iznenada je umro početkom ove godine u 79. godini.

Njegovo se bogatstvo procenjuje na 17 milijardi evra.

U Nemačkoj porez na nasledje plaća i prvi nasledni red. Zato bogati Nemci, pre smrti, osnivaju zadužbine na koje prenose svoje bogatstvo, a njihovi potomci imovinom upravljaju preko zadužbine, i tako izbegavaju porez na nasledje o čemu su Ekonomske Besti već opširno pisale.

Zadužbinu je, na osnovu testamenta ostavioca, osnovala i porodica Tile, ali tek posle smrti Tilea i zato se poreza nije spasla.

Tile je prošle godine postao poznat širom sveta kad je, usred korona-krize, stekao udeo od 12,42 odsto avio-kompanije Lufthansa i sa nemačkom državom postao jedan od njena dva najveća akcionara.

Onda se usprotivio uslovima pružanja državne pomoći Lufthansi od 9 milijardi evra.

Spekulativni ulazak u Lufthansu nije bio bog zna kako dobar posao, pa je Tile pre smrti taj udeo smanjio na 10,04 odsto, a danas su njegove naslednice Nadja Tile i Julija Tile Širkof prodale još oko 5,5 odsto akcija za 323 miliona evra i svele učešće u Lufthansi na 4,5 odsto, izvestio je s Berze ARD.

Prodaja tako velikog udela izazvala je pad vrednosti akcije Lufthanse za 6,5 odsto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com