Narodna banka ponovo snizila referentnu kamatnu stopu

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je danas da nastavi sa ublažavanjem monetarne politike i referentnu kamatnu stopu snizi za još 0,25 bazna poena na 1,25%.

Ova mera ima za cilj da se ublaže negativni efekti krize u svetu, izazvane širenjem korona virusa i podstakne privredni rast Srbije u narednom periodu, navodi se u saopštenju NBS.

Takodje se ističe da je Srbija u ovu krizu dočekala u znatno povoljnijoj makroekonomskoj poziciji nego prethodne krize, pa je na taj način otvoren prostor da se dodatno poveća ekspanzivnost monetarne politike i pruži podrška privrednom oporavku zemlje.

NBS ističe da se referentna kamatna stopa dalje snižava u uslovima niske i stabilne inflacije, čije je usporavanje nastavljeno i u aprilu, na 0,6% medjugodišnjih, i da bi inflacija u ostatku godine trebalo da se kreće oko donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja 3+-1,5% u uslovima niže agregatne tražnje, kao i nižih uvoznih cena, uključujući i cene nafte.

Zbog lošijih izgleda za globalni privredni rast očekuje se da će cene primarnih proizvoda na svetskom tržištu, pre svega nafte, ostati na relativno niskom nivou i u narednom periodu, saopstila je NBS.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com