Narodnim poslanicima jeste povećana plata

Posle dramatične intervencije predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića, koji je uzbuđeno tvrdio da „poslanici nisu ništa za sebe tražili, nisu sami sebi povećali putne troškove i plate, nego kako za sve druge, tako i za nas“, ministar finansija Siniša Mali je potvrdio da poslanici jesu dobili povećanje plata, koje je dobio ceo javni sektor.

„Od 1. januara 2021. godine za 5% će biti povećane plate medicinskim radnicima i za 3,5% svima ostalim u javnom sektoru, pa i poslanicima Narodne skupštine“, rekao je Mali.

On je dodao da će od 1. aprila i „svi ostali u javnom sektoru“ dobiti dodatno povećanje od 1,5% tako da će ukupno svi imati povećanje od 5%.

Dakle, narodnim poslanicima će od 1. januara plate biti povećane 3,5%, a od 1. aprila će tom povećanju biti dodato još 1,5 procentnih poena.

Što se putnih troškova poslanika tiče, on je rekao da su u budžetu za 2019. godinu ti troškovi iznosili 200 milijardi dinara, ali je potrošeno 143 milijarde, da bi od 149,7 milijardi predviđenih u budžetu za 2020. godinu, zbog epidemije skupština nije radila, pa je bilo potrošeno 119,9 milijardi na koliko je iznos smanjen i rebalansom.

Za 2021. godinu za putne troškove poslanika je predviđeno 155 milijardi dinara, dakle manje nego 2019. godine, rekao je Mali.

„I vi sad pogrešno govorite, važno je reći da se tu ne radi ni o kakvim putovanjima po inostranstvu, nego troškovima obavljanja poslaničke funkcije. Treba da kažemo hoćemo li da poslanici rade ili ne“, ljutio se Dačić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com