Nasledje i poklon ključni izvori bogatstva Nemaca

Čak tri četvrtine bogatih Nemaca starijih od 40 godina steklo je nasledje ili dobilo poklon, zaključak je studije životne situacije osoba koje žive u domaćinstvima sa novčanom imovinom većom od milion evra koju su uradili saradnici Nemačkog instituta za privredna istraživanja i Univerzitet Potsdam.

Nemačka

Tako se ispostavilo da bogatstvo prosečnog bogatog Nemca – a to je muškarac u poznijim godinama i sa natprosečnim obrazovanjem – najpre potiče od nasledja i poklona pa tek onda iz samostalne delatnosti ili preduzetništva. Dva ili više nasledja ili poklona dobilo je 18 odsto bogatih Nemaca.

U ukupnom nemačkom stanovništvu starijem od 40 godina procenat onih kojima se posrećilo nasledje ili poklon mnogo je niži – tek oko trećine.

„Ljudi sa velikom imovinom po pravilu su više puta i natprosečno visoke iznose nasledili ili dobili na poklon“, kaže koautor studije Markus Grabke.

Kad su pitani odakle im potiče bogatstvo dve trećine bogatih je nasledje i poklon navodilo kao prvi izvor. Što se žena tiče, jedna petina anketiranih bogatih žena je navela da svoje bogatsvo prvenstveno ima zahvaliti udaji.

Veliko bogatstvo, utvrdila je studija, korespondira sa visokim dohocima, a bogati pored toga što poseduju novac iznad proseka poseduju i vasništvo u firmama.

Sudeći prema ovoj studiji, nije tačno da bogatstvo ne donosi sreću. Zapaženo je da su bogati Nemci zadovoljniji svojim životom nego ukupno stanovništvo u proseku.

Oni takodje mnogo rade i sebi pripisuju natprosečnu spremnost na rizik.

Markus Grabke, medjutim, smatra da su imovinske nejednakosti u Nemačkoj velike, a pošto su nasledje i poklon u njihovoj osnovi, kako se po studiji da zaključiti, da bi njihovo ozbiljnije oporezivanje trebalo da bude korektivni instrument postojećih nejednakosti. U Nemačkoj je nedavno, posle procesa pred Ustavnim sudom, izmenjen zakon o nasledjivanju, ali Grabke smatra da su izmene nebitne i  da im je izmakla suština problema.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com