NBS :Inflacija otpornija nego što se očekivalo!

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da nastavi s pooštravanjem monetarnih uslova i podigao referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena na 6,5 odsto.

Kamatna stopa na depozitne olakšice povećana je na 5,25 odsto, a kamatna stopa na kreditne olakšice povećana je na 7,75 odsto.

„Izvršni odbor smatra da je nastavak umerenog zaoštravanja monetarne politike i dalje potreban, s obzirom na to da, inflacija na globalnom nivou pokazuje znake otpornosti veće nego što se očekivalo“, ovo je ključno obrazloženje Narodne banke.

Dalje nam NBS poručuje da će kamatne stope i dalje rasti, a da je nezvesno koliko će sukob u Ukrajini još trajati i kakva će biti kako raspoloživost tako i cene energenata.

„Iako se inflacija postepeno smanjuje u velikom broju zemalja, nivoi na kojima se ona nalazi i dalje su relativno visoki. Pri tome na posebnu opreznost upućuje bazna inflacija, koja u mnogim zemljama sporije opada od ukupne čemu doprinose povišena inflaciona očekivanja i faktori s tržišta rada, a pre svega dalji rast zarada“ saopštava Izvršni odbor i dodaje da „borba centralnih banaka sa inflacijom još uvek nije završena i da se povećanje referentnih kamatnih stopa najvažnijih svetskih centralnih banaka može očekivati i u narednom periodu“.

Izvršni odbor NBS ističe neophodnost vodjenja oprezne monetarne politike i zbog neizvesnosti u pogledu dužine trajanja sukoba u Ukrajini, kao i raspoloživosti energenata i njihovih cena u narednom periodu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com