Kad vidite cene povrća, doživite stres : Krivo je nebo!

U prethodnih godinu dana ništa nije tako drastično poskupelo kao povrće : u junu 2023.godine povrće je u Srbiji bilo za čak 40,4 odsto skuplje nego juna 2022.godine, u tokom prvih šest meseci ove godine, povrće je za 30,7 odsto bilo skuplje nego u prvom polugodištu 2022.godine.

Opšti rast potrošačkih cena u junu 2023. u odnosu na maj iznosio je 0,7 odsto, ali su voće i povrće poskupeli višestruko više : voće za 4,3 odsto, a povrće za 3,3 odsto.

Obrazlažući svoju odluku da poveća referentnu kamatnu stopu na 6,5 odsto, Izvršni odbor Narodne banke Srbije nije mogao da se ne osvrne na ovaj drastični rast cene povrća.

Nabrajajući faktore koji su doprineli usporavanju inflacije na junskih godišnjih 13,7 odsto, Izvršni odbor pored cena naftnih derivata i bazne inflacije koja je smanjena na jednocifreni nivo, navodi i cene hrane.

„Ipak važno je istaći da je kod cena povrća zabeležen dalji rast, iako je uobičajeno da s dolaskom nove poljoprivredne sezone od maja  usledi njihov pad, a glavni razlog za takvo njihivo kretanje jesu nepovoljni agrometeorološki uslovi (obilne padavine)“, objašnjava NBS.

“ I pored toga što agrometeorološki uslovi mogu uticati na odstupanje cena povrća od sezonski uobičajenih i u narednom periodu, tj da njihov pad u letnjim mesecima bude manji od sezonski uobičajenog Izvršni odbor očekuje da će medjugodišnja inflacija nastaviti da se kreće opadajućom putanjom, uz znatniji pad u drugoj polovini ove godine“, saopštava NBS.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com