NBS : Ne paničite, deviza imamo dovoljno

Narodna banka Srbije je saopštila da  ima dovoljno deviznih sredstava i strane gotovine i da kontinuirano snabdeva bankarski sektor dovoljnim količinama.

U saopštenju se navodi, da NBS obezbedjuje dovoljno sredstava i odgovara na sve zahteve banaka, čime dokazuje da je  spremna da reaguje bez odlaganja i adekvatno.

NBS je bankama naložila da ni u jednom trenutku ne sme biti prekida snabdevanja menjačnica gotovinom.

„Očekujemo da banke u što kraćem roku prenesu efektivu menjačnicama, koje će podmiriti tražnju gradjana“, saopštava NBS.

NBS upozorava da je njenim propisima utvrdjen raspon u kome se može kretati kurs valuta u menjačnicama : prodajni kurs za evro ne može od zvaničnog srednjeg kursa NBS za taj dan biti viši od 1,25 %, a kupovni kurs za evro ne može od zvaničnog srednjeg kursa biti niži od 1,25%.

Centralna banka je započela kontrolu menjačnica u Srbiji na osnovu sopstvenih saznanja i pritužbi gradjana da kurs u menjačnicama nije u skladu  sa ovim rasponom.

Zakonom o deviznom poslovanju je propisana prekršajna odgovornost za menjačnice koje ne postupaju u skladu sa propisima NBS – za pravno lice predvidjena je kazna od 100 000 do 2 000 000 dinara, a za preduzetnika kazna od 10 000 do 500 000 dinara.

Sem pokretanja postupka pred nadležnim prekršajnim sudom, Narodna banka Srbije može doneti i rešenje o oduzimanju ovlašćenja za obavljanje menjačkih poslova ovlašćenom menjaču koji ne izvrši nalog za otklanjanje nezakonitosti odnosno nepravilnosti koji mu je dat u postupku kontrole menjačkog poslovanja.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com