NBS o kreditima u švajcarcima: Evo koje smo im izlaze ponudili, nisu iskoristili

Nakon što je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković u Narodnoj skupštini izjavila da je centralna banka gradjanima zaduženim u švajcarskim francima 2015. godine ponudila nekoliko modela rešenja problema, koje nisu iskoristili, na sajtu NBS su ponovo objavljene „Mere za očuvanje stabilnosti finansijskog sistema i odluka NBS u vezi sa kreditima indeksiranim u stranoj valuti“ (Službeni glasnik RS br 21/2015 i 51/2015).

Na sajtu NBS objavljena su četiri modela rešavanja pitanja kredita indeksiranih u švajcarskim francima koji su mogli biti iskorišćeni:

Model 1: Konverzija kredita indeksiranog u švajcarskim francima u kredit indeksiran u evrima po kursu povoljnijem za 5%, uz dalju primenu kamatne stope koju banke primenjuju na kredite indeksirane u evrima, uz dodatnu mogućnost produženja otplate kredita, u skladu sa zahtevima korisnika, najduže za 5 godina.

Model 2: Konverzija kredita indeksiranog u švajcarskim francima u kredit indeksiran u evrima uz snižavanje kamatne stope koju banke primenjuju na kredite indeksirane u evrima na godišnjem nivou za 1 procentni poen, pri čemu ne mora biti niža od 3%, takodje uz dodatnu mogućnost produženja roka otplate kredita u skladu sa zahtevima korisnika, najduže za pet godina.

Model 3: Kredit ostaje u švajcarskim francima, ali se kamatna stopa snižava za 1 proventni poen pri čemu ne mora biti niža od 3%, takodje uz dodatnu mogućnost produženja roka otplate kredita, u skladu sa zahtevima korisnika, najduže za pet godina.

Model 4: Kredit ostaje indeksiran u švajcarskim francima, ali se iznos mesečne kamate izražen u švajcarskim francima snižava za 20% ugovorenog iznosa u periodu od 36 meseci od dana zaključenja ugovora, a ukupan iznos za koji su mesečni anuiteti umanjeni otplaćuje se u 12 jednakih mesečnih rata nakon isteka prvobitnog roka dospeća kredita. Na potraživanja čija bi naplata bila odložena u skladu sa ovim modelom banka ne bi obračunavala ni naplaćivala kamatu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com