Ne lipši magarče do zelene trave : Do januara povećanje penzija od 19,1 odsto

­Ovo je već treći put za poslednjih mesec dana da se penzionerima obećava znatno povećanje penzija – ali u novembru, decembru, januaru sledeće godine.

Danas je Aleksandar Vučić, iako za penzije nije nadležan, najavio da će zaključno sa 1.januarom 2023.godine ukupno kumumativno  povećanje penzija biti 19,1 odsto.

Vučiću uz koleno, legitimitet toj najavi davali su premijerka Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali. Da tu nešto nije u redu, njih dvoje bi sigurno odmah reagovali. Dakle, sve je u redu.

Penzije se u Srbiji povećavaju po švajcarskoj formuli : pola stope inflacije +pola stope rasta prosečne zarade, ali sa godinu dana zakašnjenja.

Tako su 1.januara 2022.godine penzije uvećane za 5,5 odsto, a onda je svaki penzioner dobio jednokratni iznos od 20 000 dinara.

Tako je prosečna penzija nominalno uvećana za 11,2 odsto (5,5+5,7%).U  maju 2022. godišnja stopa inflacije iznosi 10,4 odsto.

Penzioner, koji je prošle godine imao penziju 50 000 dinara dobio je ove godine nominalno povećanje od 8,834 odsto, a penzioner koji je zaradio penziju od 80 000 dinara nominalno povećanje od 7,58 odsto.

Inflacija u maju još nije bila pojela celo povećanje prosečne penzije, ali penzije veće od prosečne dobro su obezvredjene.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com