Nema pravde ni na Olimpijadi, ni posle

U Rusiji se upravo završavaju alternativna sportska takmičenja namenjena pre svega ruskim sportistima kojima Medjunarodni olimpijski komitet nije dopustio da učestvuju na Zimskoj olimpijadi Pjongčang 2018.

Visina nagrada za osvojeno prvo, drugo ili treće mesto,piše sport-express jednaka je visini nagrada kojima je ruska država nagradila osvajače zlatne, srebrne i bronzane medalje na Olimpijadi u Juznoj Koreji: cetiri miliona rubalja za prvo, 2,5 miliona rubalja za drugo i 1,7 miliona rubalja za treće mesto.

I sad sledi intriga: na učešće na paralelnoj olimpijadi i nagrade imaju pravo i ruski sportisti koji su medalje osvojili u Pjongčangu i dobili za to nagrade svoje države. I koji ovih postolimpijskih dana prodaju svoje bele BMW- automobile olimmpijskim simbolima, takodje dobijene za nagradu.

Sport-express citira sve moguće propise- nema ni pomena da bi redovna unutarruska takmicenja, koja su za ovu priliku pretvorena u alternativnu olimpijadu, mogla da budu zabranjena za bilo kog sportistu.

Da propisi i nisu tako jasni, jedan još jači razlog govori u prilog učešću učesnika Olimpijade u Pjongčangu na alternativnoj olimpijadi: njihov izostanak mogao bi na tron da dovede sportiste koji inače o pobedničkom tronu ne bi mogli ni da sanjaju.

Pravde radi, autor teksta na portalu sport-express podseća da fudbaler moskovskog Dinama Aleksandar Sapeti zaradjuje 8 miliona rubalja- mesečno i da mu je ova rasprava, ako je čita, smešna.

Povodom nastalog paradoksa sport-express je citirao i Tatjanu Tarasovu, poznatog ruskog trenera u umetničkom klizanju.Još ogorčena zbog ishoda olimpijskog takmicenja u slobodnom programu za žene, gde je pobedu odnela 15- godišnja Alina Zagitova, Tarasova je zaključila da “ pravde u ovom životu uopšte nema i ne treba je tražiti“.

Tarasovoj se pružila prilika da Alini Zagitovoj uputi još jedna poruku već danas.Na Svetskom prvenstvu u umetničkom klizanju, koje se upravo završava u Milanu,bitka se za zlato vodila izmedju 15-godišnje Zagitove i 32-godišnje Karoline Kostner.A onda je Zagitova u samom finalu tri puta pala, što je toliko iznenadilo i dekoncentrisalo Kostnerovu – nije više imala koga da pobedi, do samu sebe- da je sledila njen primer, te su umesto sa zlatnom medaljom njih dve završile na četvrtom(Kostner) i petom mestu.A medalja je pala u krilo još više iznenadjenoj Kanadjanki Osmond.

Devojčica Zagitova, inače evropska i olimpijska šampionka ( malo li je?), pre ove milanske katastrofe je potvrdila da je tokom poslednja tri meseca dosta porasla, te da ona i trener gledaju da tehniku prilagode njenoj novoj visini i dodala je da sklonost gojenju može biti problem u njenim pubertetskim godinama, ali da ona smatra da su to same izmišljotine: „Prosto treba zatvoriti usta i ne jesti.Ili pomalo. Ja jedem,ali u malim količinama’, rekla je devojčica.

Posle debakla u Milanu, Tarasova joj je poručila: “ Prestani da jedeš!“.Znači,ni pomalo?!

Poruka je utoliko strašnija što je prošle godine klizanje napustila olimpijska šampionka Julija Lipnicka(19) jer nije mogla da se izbori s dugogodišnjom bolešću- anoreksijom.Iz iste je klizačke škole iz koje i Zagitova , i takodje je olimpijsko zlato osvojila s 15 godina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com