Nemački lekari dobili povišicu od 6,5%

U tri koraka oko 20.000 lekara u 23 nemačke univerzitetske klinike dobiće povećanje plata od 6,5%, saopštio je Marburger Bund, esnafsko udruženje lekara, koje ih je u pregovorima sa Tarifnim savezom nemačkih pokrajina predstavljalo.

Prvo povećanje od 2,5% lekari nemačkih univerzitetskih klinika dobiće retroaktivno od 1. oktobra 2019. godine, sledeće povećanje od 2% 1. oktobra 2020. godine i povećanje od 2% 1. oktobra 2021. godine.

Na demonstracijama 4. februara učestvovalo je oko 3.500 lekara nemačkih univerzitetskih klinika, ali kritičan trenutak borbe s korinavirusom bio je odlučujući da Tarifni savez nemačkih pokrajina prihvati njihove zahteve, koje je ministar finansija Donje Saksonija Rajnhold Hilbers ocenio „na granici finansijske izdržljivosti“.

Povećanje plata bilo je važan, ali je regulisanje radnog vremena lekara bilo najvažniji zahtev u ovim pregovorima.

Marburger Bund je tvrdio da se manipulisanjem organizacijom radnog vremena, ono lekarima produžava kako je poslodavcu volja.

Danas je dogovoreno da klinike od jula moraju imati radni raspored u elektronskom ili drugom vidu, u koji lekari mogu imati uvid u svakom trenutku.

Broj mesečnih dežurstva ograničen je na četiri, plus peto dežurstvo jednom u tri meseca.

I lekarima su današnjim dogovorom garantovana dva slobodna vikenda mesečno, s tim da vikend počinje u 18 sati petkom i završava se u 7 sati ujutro ponedeljkom.

U radno vreme će im biti uračunato sve vreme koje provedu na klinici, sem pauze.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com