Nervoza na berzama : Šta će u četvrtak odlučiti Fed?

Svetske berze s velikom nervozom očekuju sastanak Federalnih rezervi Amerike, koji će se održati u četvrtak.

Očekuje se da Fed, pod pritiskom podataka o inflaciji najvišoj za poslednjih 40 godina i stopi nezaposlenosti nižoj od očekivane, predstavi ubrzani plan izlaska iz kupovine hartija od vrednosti i plan podizanja kamatnih stopa.

U svrhe podrške privrednom rastu, Fed je kupovao hartija od vrednosti za 120 milijardi dolara mesečno, ali je odlučio da taj obim smanji u novembru i decembru 2021.godine za po 15 milijardi dolara. Krajnji cilj je bio da se taj program završi sredinom 2022.godine

Kamata Američkih federalnih rezervi je oko nule. Očekuje se da sa završetkom programa kupovine hartija od vrednosti počne njen rast a time i poskupljenje zaduživanja.

Krajem novembra šef Fed-a Džerom Pauel pred Odborom za bankarstvo američkog Kongresa je izjavio da visoka inflacija i robustan rast američke privrede upućuju na potrebu ubrzanog pooštravanja monetarne politike.

Većina analitičara procenjuje da će Fed svoje kupovine hartija od vrednosti okončati u aprilu 2022.godine i zatim tokom te godine tri puta podizati svoju ključnu kamatnu stopu.

Američka investiciona banka Morgan Stanley, kako prenosi finanzen. net, ocenjuje da bi akteri na svetskim berzama trebalo više da brinu zbog očekivanog zaoštravanja američke monetarne politike nego zbog uticaja novog omicron soja koronavirusa, o kome se još ne zna ni koliko se razlikuje od delte ni da li su protiv njega efikasne postojeće vakcine, na ekonomiju.

Švajcarska UBS, kako takodje prenosi finanzen.net, opet veruje da će za Fed prioritet pre biti privredni rast nego suzbijanje inflacije po svaku cenu. Dakle, razloga za veliku brigu pred ovonedeljnu sednicu Feda – nema.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com