Ni Rusija ne izrucuje svoje drzavljane:Africka milijarderka postala Ruskinja

Afrička milijarderka Izabela duš Santuš(46) uzela je rusko državljanstvo i njeni su advokati taj podatak upisali u trgovački registar Malte, izvestio je portugalski list Expresso a prenose ruski mediji.

Izabela duš Santuš najstarija je kći bivšeg predsednika Angole    Žoze Eduarda duš Santuša i Ruskinje Tatjane Kukanove.

Rodjena je u Bakuu, u bivšem SSSR.

Evropski mediji spekulišu da je rusko državljanstvo uzela kako bi izbegla eventualno izručenje Angoli. Trenutno živi u UAE.

Po magazinu Forbs, njeno bogatstvo se trenutno procenjuje na 2,2 milijarde dolara. Ona je 8.po bogatstvu stanovnica Afrike i 1008.po bogatstvu stanovnica planete.

Prema istraživanju magazina Forbs, otac je juna 2016.godine postavio za šefa angolske nacionalne kompanije Sonangol. Sa te funkcije je smenjena pod optužbom za korupciju novembra 2017.godine, pošto je duš Santuš ostao bez predsedničke fotelje.

Forbs tvrdi da je decembra 2019.godine jedan angolski sud doneo odluku o zamrzavanje akcija koje joj pripadaju u angolskim firmama zbog potraživanja koje prema njoj ima državna naftna kompanija.

Forbs navodi da je Izabela duš Santuš vlasnica akcija u angolskim i portugalskim kompanijama, naročito u telekomunikacionim.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com