Norveška poklonila Brazilu milijardu dolara

Dobar deo Amazona na jugu Amerike će ostati čist, bujan i zelen, delimično zahvaljujući dobročinstvu nacije sa druge strane sveta, piše portal Quartz.

Amazon

U 2008. godini, kada se Amazonska prašuma suočila sa pustošenjem i sečom, Norveška je kao zemlja koja uživa bogatstvo zahvaljujući nafti i gasu obećala brazilskoj Vladi jednu milijardu dolara ako uspori uništavanje površina čije je krčenje i paljenje dovelo do emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Brazil se više nego uspešno odazvao izazovu, uveo stroge zakone zaštite, edukovao stanovništvo i uskratio pozajmice lokalnim okruzima koji su krčili previše prašume. Nacija je u poslednjim godinama smanjila iskorišćavanje zelenih površina za 75 odsto i procenjuje se da su brazilski poljoprivrednici i stočari spasili oko 53.100 kvadratnih kilometara prašume.

Zadovoljna rezultatima, norveška Vlada je rekla da će u novembru na skupu UN-a o klimatskim promenama isplatiti Brazilu poslednjih 100 miliona dolara i tako zaokružiti obećani iznos od jedne milijarde.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun je dogovor nazvao „sjajnim primerom“ međunarodne saradnje u postizanju održivosti.

Portal navodi da su Brazil i Norveška na ovaj način sprečili emisiju 3,2 milijarde tona ugljen dioksida, količina koju bi Amerika uštedela ukoliko bi tri godine zaustavila sav automobilski saobraćaj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com