Novinari u raljama politike: Tako je govorio reketirani Kamčev

Makedonsko Osnovno javno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije potvrdilo je da je obnarodovani snimak prve strane zapisnika sa svedočenja reketiranog skopskog biznismena Orce Kamčeva autentičan.

Zasad su makedonski premijer Zoran Zaev i ministar inostranih poslova Nikola Dimitrov zapretili da će podneti tužbu protiv portala koji je taj snimak i navodne izvode iz zapisnika objavio, Dimitrov ukoliko medijski  napisi  o notornoj laži o njegovoj umešanosti u slučaj Reket ne budu povučeni a njemu upućeno izvinjenje.

Kamčev, kako prenosi portal iNFOMAKS, u tom iskazu tvrdi da je više makedonskih političara, koje imenuje, bilo upoznato sa više pokušaja njegovog reketiranja, a ključno je da tvrdi da je on, a ne Zaev podneo prijavu za reket. I još više, portal infomax.mk piše sledeće (čega inače nema na objavljenom snimku prve strane zapisnika):

„Na pitanje da li je posle susreta sa premijerom Zaevim imao kontakte s Bojanom Jovanovskim ili sa Katicom Janevom, podnosilac odgovara sa ne, ali sam imao komunikaciju sa Zoranom Milevskim, koji je već dobio informaciju da sam ga prijavio, MISLIM OD PREMIJERA (prim.aut)”, stoji u zapisniku tužilaštva za organizovani kriminal u iskazu Jordana Kamčeva.

Sem što je potvrdilo da je snimak prve strane zapisnika o iskazu reketiranog biznismena Orce Kamčeva autentičan i da je kopiju tog zapisnika legalno dobio samo nadležni sud, Osnovno javno tužilaštvo je upozorilo da „objavljivanje poverljivih informacija od strane pojedinaca predstavlja opasnost i štetu za ukupni društveni sistem i krivično je delo“ kojim se „povredjuje presumpcija nevinosti, ugrožavaju životi involviranih lica i uopšte otežava tok postupka“ te su izvori takvih informacija i mediji koji ih objavljuju neodgovorni.

Oglasila su se i oba glavna udruženja makedonskih novinara.

Makedonska asocijacija novinara (MAN) pozvala je svoje članove da ne podležu pritiscima i pretnjama i da ne povlače tekstove koji se odnose na aferu Reket. Svako objavljivanje tekstova u vezi sa ovim aferom, poručuje MAN, zaštita je javnog interesa, kad se piše i opisuje samo rad državnih funkcionera.

Udruženje novinara Makedonije (ZNM) i Savet za etiku u medijima zatražili su da se mediji drže profesionalnih standarda, a da se političari uzdrže od tužbi, jer „u saglasnosti s dobrom praksom evropskih zemalja prag tolerancije političara mora da je viši i oni treba da daju primer kvalitetnog korišćenja mehanizama i tela za samo regulaciju“. Tužilaštvu je poručeno da nije ono pozvano da odredjuje koji su mediji (ne) odgovorni nego je to pisao esnafa i publike.

Inače, prema iskazu reketiranog biznismena Jordana Orce Kamčeva, u razotkrivanju skandaloznog reketa podršku su mu jedino pružili šef Uprave za borbu protiv kriminala Goran Nikolovski i šefica Osnovnog javnog tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala Vilma Ruskoska.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com